Представљен посебан извештај о дискриминацији жена

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић представила је у Скупштини Србије посебан извештај о дискриминацији жена. Посебан извештај је представљен на седници Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова.

Повреница Петрушић је навела да извештај на више од 200 страница даје опис актуелног стања и указује на тешкоће и дискриминацију са којом се суочавају жене. „Ако бих морала у једној реченици да опишем стање рекла бих да смо на добром путу, али нас још чека много, много посла. Пут пред нама није аутострада, него брдска стаза пуна препрека“, рекла је повереница.

Према њеним речима, Посебан извештај о дискриминацији жена представља и позив свима да удруженим снагама раде на сузбијању сексизма, стереотипа и предрасуда, рекла је повереница. Повереница Петрушић је подсетила на истраживања која показују да четвртина грађана и грађански Србије сматра да на руководећим местима треба да буду мушкарци, да жена треба да буде добра домаћица, а мушкарац глава породице.

Представљању извештаја присуствовали представници министарстава, међународних организација, амбасада, Делегације ЕУ у Србији, цивилног друштва, Женске парламентарне мреже, директорка Канцеларије за људска права Снежана Пауновић, заштитник грађана Саша Јанковић…

Председница Координационог тела Владе Србије за родну равноправност Зорана Михајловић рекла је да формирана радна група за израду закона о родној равноправности који би требало да буде готов до краја године. Посебно је истакла да аискриминација жена у реалности у Србији итекако постоји.

Координатор Женске парламентарне мреже Гордана Чомић је рекла да је  тешко је разбити предрасуде али да је ипак напредак у смањењу дискриминација жена је видљив и неповратан. Директор Канцеларије Уједињених нација у Србији Ирена Војачкова Солорано је напоменула да је живот без насиља основно људско право, као и да није могућ развој друштва без пружања једнаких прилика.

Председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић оценио је да је Србија у борби против дискириминације постигла значајан напредак, али да је у стварном животу положај жена далеко од оног гарантованог законом и конвенцијама. Он се захвалио Невени Петрушић на петогодишњем раду на изградњи институције Повереника за заштиту равноправности, с озбриом да је данас последњи дан њеног мандата на челу Повереника за заштиту равноправности.

Print Friendly, PDF & Email
back to top