Повереница у Врњачкој Бањи на скупу Савеза слепих Србије

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић говорила је на свечаном отварању дводневног скупа „Саветовање Савеза слепих и слабовидих жена Србије“ који се у организацији Савеза слепих одржава у Врњачкој Бањи. Повереница Јанковић подсетила je да према броју притужби, особе са инвалидитетом, поред жена, спадају у најдискриминисанију популацију у Србији, а да то поткрепљују и резултати истраживања Повереника за заштиту равноправности који говоре да ову друштвену групу грађани и грађанке виде као најугроженију. Према њеним речима, жене са инвалидитетом су у ризику од вишеструке дискриминације, а то се посебно односи на жене и девојчице са менталним потешкоћама. Управо због тога највећи број препорука из годишњег извештаја Повереника односи се на унапређење положаја особа са инвалидитетом и питања родне равноправности. Поред тога, повереница је као примере навела последње препоруке мера које су упућене Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарству правде, Јавнобележничкој комори и другим органима у вези са остваривањем права особа са инвалидитетом. Препоруке су се односиле на отклањање проблема приликом пружања услуга и коришћења печата са угравираним факсимилом, као и у вези са ослобођењем од плаћања увећане награде за посао јавног бележника због учествовања позваних сведока или тумача и слично.

Повереница је указала на важност сарадње са цивилним сектором и истакла да су ово примери како се заједничким активностима у конкретним случајевима, доприноси свеукупном унапређењу положаја особа са инвалидитетом.

На овај начин, стварају се могућности да особе са инвалидитетом постану активни и равноправни чланови друштва, закључила је повереница Јанковић и позвала све присутне да се у конкретним случајевима дискриминације обрате Поверенику за заштиту равноправности.

На скупу су говорили и председник Савеза слепих Србије Миодраг Стошић, потпредседница Савеза Јелена Стојановић, затим Весна Бонџић из Женског центра “Милица” и други.

  • Arandjelovac cover
Print Friendly, PDF & Email
back to top