Повереница о значају родне равноправности у области образовања

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић учествовала је у раду Округлог стола на коме је разматран Нацрт акционог плана за постизање родне равноправности Правног факултета Универзитета у Београду.

Родна равноправност на пољу образовања је изузетно важна, зато што је то друштвена област у којој можете највише да урадите, ту се почиње са системским отклањањем родне неравноправности како бисмо у будућим генерацијама имали једну другачију слику, истакла је повереница. Врло је важно што се родни баланс промовише баш на Правном факултету Универзитета у Београду, који је расадник будућих носилаца правосудних функција – судија, тужилаца и адвоката, а често и министара, народних посланика и других доносилаца одлука у јавном и политичком животу.

Јанковић је истакла да су активности предвиђене Нацртом акционог плана у складу са више препорука мера које је дао Повереник у свом Годишњем извештају и да доприносе унапређењу равноправности у високо образовним установама. Она је подсетила и да је тема овогодишњем такмичења у симулацији суђења из области дискриминације, које традиционално организује институција Повереника, а на ком је победио тим студената Правног факултета Универзитета у Београду, била управо из области родне равноправности.

Нацрт, поред осталог, предвиђа низ конкретних активности, као што су анализа присуства родних стереотипа и предрасуда у наставном програму и код наставног особља, ефикасније спречавање полне дискриминације и сексуалног узнемиравања студената и запослених, родно равноправно развијање кадрова или помирење професионалних и породичних дужности.

Конференцију је отворио декан Правног факултета, проф. др Зоран Мирковић, а на отварању су још говорили и ректорка Универзитета у Београду проф. др Иванка Поповић, шеф одељења за демократизацију ОЕБС у Србији Џон Клејтон, управница Института друштвених наука и Центра за људска права проф. др Ивана Крстић и потпредседница Владе Републике Србије Зорана Михајловић. Нацрт акционог плана су представили проф. др Драгица Вујадиновић, проф. др Танасије Марковић и проф. др Љубинка Ковачевић.

Print Friendly, PDF & Email
back to top