Повереница на скупу о унапређивању људских права разградњом стереотипа у образовању, култури и медијима

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић учествовала је у Београду на округлом столу „Унапређивање људских права разградњом стереотипа у образовању, култури и медијима“.

Она је том приликом рекла да се у школама у Србији не ради довољно на подизању степена толеранције и искорењавању предрасуда и стереотипа, а да су дискриминацији најизложенија ромска деца и деца са сметњама у развоју. Када је реч о медијима, повереница је навела да се дискриминаторски ставови продубљују прављењем медијског садржаја у којем новинари по инерцији користе етничке стереотипе, објављују увредљиве фотографије и текстове о женама.

„Кључна је улога медија у разбијању предрасуда, посебно на пример предрасуде да је насиље у породици комшијска ствар. То није приватна ствар, већ кривично дело које треба кажњавати. И медији не смеју да величају насилника писањем на пример да је био добар домаћин који је,  затим се испоставило, тукао своју жену сваки дан“, истакла је повереница.

На скупу је говорио и шеф Канцеларије Савета Европе у Београду Тим Картрајт, представница Министарства просвете, науке и технолошког развоја Биљана Стојановић, историчарка Дубравка

Стојановић, председница Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт, представници Асоцијације медија, Савета за штампу и РЕМ-а Зоран Секулић, Тамара Скрозза, Иван Цвејић и Милош Рајковић, представници невладиних организација и бројни стручњаци за образовање, културу, медије и људска права.

Округли сто организовала организација „Едукација за 21. век“, уз подршку немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ.

Print Friendly, PDF & Email
back to top