Повереница на округлом столу Конгреса српско-америчког пријатељства

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић учествовала је на округлом столу Конгреса српско-америчког пријатељства посвећеном могућностима промовисања демократских вредности и људских права у Србији.

Говорећи у уводном делу скупа, повереница Јанковић поздравила је оснивање Конгреса српско-америчког пријатељства и истакла да је најзначајнија демократска вредност – поштовање људских права основ на коме се кроз заједнички рад могу оснажити постојећи односи и добра сарадња, али и отворити неке нове перспективе у различитим областима друштвеног живота. Само друштво које почива на идеји толеранције и једнакости може да очекује стваран напредак и благостање, нагласила је повереница. Она је навела да економске кризе и изазови глобализације са којима се суочавају многе земље, па и наша, могу довести до нестабилности и ограничавања права на равноправност и других људских права, али да се не сме дозволити да ти изазови буду препрека за изградњу друштва које обезбеђује њихову ефикасну заштиту и пуно поштовање. Сигурна сам да ће људи окупљени око идеје Конгреса бити важни актери у креирању заједничког окружења које ће значајно допринети промовисању вредности толеранције и равноправности, закључила је повереница.

Скуп је отворио потпредседник Народне скупштине Републике Србије Владимир Маринковић, а остали говорници били су и амбасадор САД Кајл Скат, директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић и чланица Одбора директора Националног демократског института Робин Карнахан. Конгрес српско-америчког пријатељства чине истакнути представници из сфера политике, образовања, науке, бизниса и других области, који желе да дају свој допринос јачању односа Србије и САД.

Print Friendly, PDF & Email
back to top