Повереница на обележавању Међународног дана поноса

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић учествовала је на обележавању Међународног дана поноса ЛГБТ особа и шетњи кроз центар Београда у „Зони слободној од мржње“, акцији која је ове године била посвећена антифашизму.

Повереница је том приликом истакла да иако је дошло до одређених помака у положају ЛГБТ особа, али да је испред нас још много посла.

„Представници ЛГБТ популације суочавају се са бројним различитим облицима дискриминације и друштво у Србији још увек није достигло непходан степен отворености и толеранције. Треба да наставимо и даље да подижемо свест грађана, почев од родитеља, па затим вртића, школа, основних, средњих, наравно даље факултетима, на радним местима. Свакога дана морамо сви да будемо свесни свега онога што јавно говоримо. Да учимо једни од других како би научили о различитостима и како би нас те различитости у будућности спајале“, рекла је повереница.

У шетењи која је одржана од Трга Републике до Споменика обешеним антифашистима на Теразијама учествовао је и народни посланик и председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић, заменик Заштитника грађана Милош Јанковић, шеф политичког одељења Делегације ЕУ у Србији Лука Бјанкони, представници кабинета министарке без портфеља задужене за евроинтеграције, представници Канцеларије за људска и мањинска права Владе Србије, као и представници различитих домаћих и међународних организација.

Ова акција организована је трећу годину за редом и циљ јој је да поред указивања на положај ЛГБТ особа у Србији, јача солидарност са другим друштвеним групама и указује на постојеће проблем у целом друштву.

Овогодишњу акцију „Зона слободна од мржње“ је заједнички организовала група невладиних организација коју чине Жене у црном (ЖУЦ), Геј стрејт алијанса (ГСА), Геј лезбејски инфо центар (ГЛИЦ), Асоцијација „Дуга“ Шабац, Центар за квир студије (ЦКС), Удружење „Хестија“, Комитет правника за људска права (YУЦОМ) и Савез антифашиста Србије.

Print Friendly, PDF & Email
back to top