Повереница на конференцији „Родна равноправност у систему одбране“

У Дому Војске Србије одржана је дводневна међународна конференција „Родна равноправност у систему одбране–достигнућа и перспективе“ у организацији Института за стратегијска истраживања, са циљем размене искустава у области родне равноправности са страним земљама, али и домаћег цивилног и војног сектора.

На отварању конференције, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, истакла је да Србија бележи велики напредак у сектору безбедности који се донедавно сматрао стриктно мушком средином. У пракси се показало да је адекватно образовање најбољи пут за достизање свих циљева, међу којима је и Уставом и законима гарантована родна равноправност. Недавно смо имали смо прилику да се уверимо у то, када су, први пут у војном школству, три најбоља кадета на Војној академији биле кадеткиње, рекла је повереница. Повереница Јанковић је истакла да је Србија тиме показала како може да, упркос тешкоћама са којима се суочава, буде земља равноправних грађанки и грађана.

Отварајући скуп, директорка Института за стратегијска истраживања Јованка Шарановић нагласила је да се ове године обележава 15 година од примене Резолуције 1325 Савета безбедности Уједињених нација–Жене, мир и безбедност, која представља камен темељац међународне бриге за родну равноправност и права жена и девојчица у конфликтним и постконфликтним подручјима.
Међу говорницама на отварању била је и стална координаторка УН Ирена Војачкова-Солорано која је истакла да програм УН за развој има дугу сарадњу са оружаним снагама многих земаља укључујући и Србију, која бележи евидентан напредак у области родне равноправности.

Овогодишња међународна конференција окупила је више од 40 учесника и експерата из система безбедности, са домаћих и страних универзитета и из међународних организација.

Print Friendly, PDF & Email
back to top