Почетак обуке за инспекторе и инспекторке рада

Уводним обраћањем поверенице за заштиту равноправности Бранкице Јанковић отворен је дводневни семинар  о примени антидискриминационих прописа за инспекторе и инспекторке рада, који се одржава у београдском хотелу Зира, у организацији Повереника за заштиту равноправности и Мисије ОЕБС у Србији.

Повереница Јанковић је истакла да се скоро половина од укупног броја притужби упућених Поверенику за заштиту равноправности у прошлој години односила на област рада и запошљавања и нагласила важност сарадње институције Повереника  и Министарства за рад, борачка и социјална питања на пољу заштите равноправности и адекватне примене антидискриминационих прописа у овој области.

Повереница је одржала предавање и радионицу на којима су детаљно представљени појам и облици дискриминације, начини за њено препознавање, као и случајеви из праксе Повереника који се тичу дискриминације у области рада.

На семинару су говорили и државна секретарка у Министарству за рад, борачка и социјална питања Стана Божовић и заменик амбасадора Мисије ОЕБС у Србији Џозеф Мело, док је професорка Правног факултета Универзитета у Београду Ивана Крстић учесницима и учесницама семинара представила правни оквир дискриминације у области рада и посебне мере усмерене на постизање равноправности.

Други дан семинара биће посвећен улози и надлежностима Повереника за заштиту равноправности, препознавању разлика између мобинга и дискриминације и овлашћењима инспекције рада.

Овај семинар је први у низу обука које ће се спроводити и у Нишу, Новом Саду и Крагујевцу.

Print Friendly, PDF & Email
back to top