Oсудa нaпaдa у Вojвoдини

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић изражава велику забринутост због вандалских напада на локале чији су власници Албанци у Вршцу, Новом Саду, Сомбору и Старој Пазови, и тражи од државних органа да ургентно, без икаквог одлагања, предузму све потребне мере како би се спречили нови етнички мотивисани напади. Очигледно је да починиоцима ових срамних напада мета није имовина, већ Албанци, наше комшије и суграђани, као и сви грађани и грађанке мултиетничке Војводине. И овога пута се потврдило да су у условима појачаних тензија у друштву и изостанка адекватне реакције државе, жртве недужни људи.
Истовремено, повереница позива надлежне да хитно утврде све чињенице у вези са инцидентима током и након утакмице фудбалских репрезентација Србије и Албаније и адекватно казне све одговорне актере.
Повереница упозорава да су државни органи дужни да осигурају безбедност и заштите имовину сваког лица у Србији, без обзира на националност или било које друго лично својство. Изостанак адекватне реакције може довести до ескалације насиља, продубљивања етничких тензија, распиривања мржње, нетрпељивости и дискриминације, што може угрозити мир и стабилност.

Print Friendly, PDF & Email
back to top