Оснаживање жена Регионалног синдикалног савета „Солидарност

Синдикално деловање жена је од кључне важности за побољшање њиховог положаја у друштву, пре свега у области рада и запошљавања. Искуство Повереника за заштиту равноправности показује да је управо у овој области највише пријављених случајева дискриминације, рекла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић на отварању скупа „Оснаживање жена Регионалног синдикалног савета „Солидарност“.

Када говоримо о положају жена у области рада и запошљавања, наилазимо на парадоксалну ситуацију – с једне стране су жене те које послодавци често дискриминишу, пре свега због материнства, а са друге стране слушамо о неопходности спровођења мера популационе политике и о лошој демографској слици Србије, рекла је повереница и нагласила да жене никако не треба да сносе већу одговорност, него је она иста и за мушкарце.

Координаторка Емилија Грујић представила је пројекат сарадње између Европске конфедерације синдиката и Регионалне мреже „Солидарност“ наглашавајући да су жене, поред младих, најрањивија група на тржишту рада.

Неопходно је дати додатну снагу синдикалним активисткињама у њиховим напорима како за јачање улоге у синдикатима, тако и у друштву, рекла је Грујић.

Конфедерална секретарка Европске конфедерације синдиката Монтсерат Мир Рока упозорила је да владе неких европских земаља из дана у дан умањују значај људских права и социјалне правде.

Она је представила Акциони план за наредни период који подразумева повећање нивоа запослености, једнаку заступљеност оба пола и изједначавање зарада. Посебан акценат дала је неопходности креирања политика које ће проналазити најбоља решења за изазов који нас очекује – а то је све већи број старијих и како обезбедити стабилан пензиони систем.

Душан Вуковић, потпредседник Савеза самосталних синдиката Србије указао је да је најважније ослободити се од страха и стати у заштиту оних којима су права угрожена, додајући да ако нема дијалога, нема ни социјалне правде.

sindikati
Print Friendly, PDF & Email
back to top