Одржана конференција „Три погледа на борбу против дискриминације“

У Београду је у четвртак 5. фебруара одржана завршна конференцији Коалиција за равноправност – Корак „Три погледа на борбу против дискриминације“ на којој су сумирани кораци које је Србија предузела у борби против дискриминације. На конференцији је учествовала помоћница поверенице за заштиту равноправности Косана Бекер. Она је на панелу посвећеном корацима ка унапређењу жена у политичком и јавном животу навела да су жене још увек недовољно заступљене у политичком животу Србије као и у јавној сфери. Уједно је подсетила на низ мишљења и препоруке Повереника за заштиту равноправности које се односе на остваривање родне равноправности у Скупштини Србије и већи број жена у извршној власти. Подсетила је и на чињеницу да Повереник често упозорава јавност на начин на који медији извештавају о политичаркама.

Милан Антонијевић из Комитета правника за људска права (YУКОМ) која је организовала конференцију, рекао је да је „Коалиција за равноправност – Корак“ формирана са циљем да спроведе регионалну акцију на унапређењу стања људских права и то кроз бављење правима ЛГБТ популације, јачање улоге жена у политичком и јавном животу и праћење суђења поводом дискриминације

Представница Делегације Европске уније у Србији Јоланда Сан Хозе је рекла да је Србија учинила бројне кораке у борби против дискриминације, али је истакла да је од усвајања закона много важнија њихова примена. Навела је да Србија може да рачуна на подршку Евроспке Уније која је спремна да помогне правосуђу да ојача капацитет за борбу против дискиминације, као и да кроз ИПА фондове обезбеди подршку Поверенику за заштиту равноправности и владиној Канцеларији за људска и мањинска права.

Print Friendly, PDF & Email
back to top