Oбaвeштeњe зa jaвнoст – Србин-инфo дискриминисao ЛГБT пoпулaциjу

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић је у поступку поводом притужбе Регионалног инфо центра дала мишљење да је у више текстова који су објављени на интернет порталу Србин.инфо од маја 2015. године до марта 2016. године почињен акт дискриминације над припадницама и припадницима ЛГБТ популације.

У текстовима под насловима „Свака част – разбијена геј парада у Молдавији”, „Содома и Гомора у Београду”, „Парада срама завршена”, „Страшно: На геј паради у Београду промовисали педофилију”, „Хомосексуалци стварају геј популацију”, „Хомосексуалност, болест или опредељење” и „Сатанизација Србије и њен политички естаблишмент” изражене су идеје и ставови који су узнемирујући и понижавајући и којима се вређа достојанство особа другачије сексуалне оријентације од хетеросексуалне. Утврђено је да је начин извештавања портала Србин.инфо, где су особе хомосексуалне оријентације довођене у контекст болести, настраности и педофилије, неприхватљив и супротан антидискриминационим прописима.

Порталу Србин.инфо препоручено је да због изношења дискриминаторних ставова објави извињење припадницима и припадницама ЛГБТ популације на свом порталу, као и да убудуће не објављују текстове којима се вређа достојанство припадника и припадница ЛБТ популације и подржавају стереотипи према особама истополне сексуалне оријентације, те да својим прилозима доприносе смањењу хомофобије, насиља и дискриминације и повећању толеранције према овој популацији, као и свим другим мањинским групама.

С обзиром да није поступљено по препорукама, повереница за заштиту равноправности, у складу са Законом о забрани дискриминације, о томе обавештава јавност.

Print Friendly, PDF & Email
back to top