Међународни дан девојчица

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић честитала је 11. октобар Међународни дан девојчица, дан који су Уједињене нације установиле са циљем  промовисања права девојчица.  Повереница је истакла  да сваки дан треба да причамо о значају равноправности, јер без равноправности нема ни развоја друштва.

Повереница је указала да и даље постоје стереотипи и предрасуде који могу да утичу и на  девојчице али и на дечаке, да не развију све своје потенцијале на прави начин јер су и једни и други  током одрастања изложени  притиску родних улога .Повереница је указала да би образовање морало да има значајнију  улогу у разбијању тих предрасуда јер сви имају парво на једнаке шансе.

Повереница  истиче да је неопходно  у најранијем узрасту учити децу о штетности дискриминације и насиља и последицама које оваква понашања имају на развој детета и формирање здраве личности, а  девојчицама  је поручила да заједно са дечацима, својим вршњацима а сутра партнерима  и колегамо могу да граде успешније друштво.

Print Friendly, PDF & Email
back to top