Култура и уметност – изван свих граница и изнад сваке разлике

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић присуствовала је отварању Одељења за дигитализацију Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат у коме се налази изузетно значајан део српске и светске архивске грађе.

Адлигат поседује око 2 милиона књига, списа и предмета, а међу збиркама које ће бити прве дигитализоване налазе се збирке професорке Илеане Чуре, једне од првих феминисткиња на овом простору и оснивачице Катедре за славистику на Универзитету у Њу Делхију, као и књижевнице Исидоре Секулић, прве женске чланице САНУ.

Свечаном отварању присуствовали су и чланови управног одбора Адлигата, међу којима је и Љубивоје Ршумовић, директорка Библиотеке Града Београда Јасмина Нинков, као и представници Министарства културе и информисања и општине Вождовац који су помогли рад овог удружења.

У оквиру Адлгиата се налазе библиотека Лазић (од 1882.г.), Музеј српске књижевности, Музеј књиге и путовања и Дом легата знаменитих припадника и припадница друштвене и културне елите Србије XX века. Између осталог, у плану за дигитализацију су личне архиве и документација Уроша Предића, Саве Шумановића, Михаила Петровића Аласа, Милоша Црњанског, Јоце Вујића, Милована Данојлића, Борислава Пекића, Миодрага Павловића и многих других великих имена наше културе.

Print Friendly, PDF & Email
back to top