Одржана конференција о дискриминацији Рома и Ромкиња

У организацији Повереника и уз подршку ГИЗ-а, одржана је конференција „Дискриминација Рома и Ромкиња – искуства Повереника за заштиту равноправности“. Циљ конференције био је да се сви релевантни актери који се баве заштитом права Рома и Ромкиња подстакну да ефикасније користе механизме за заштиту равноправности, укључујући и подношење притужби, али и да изнесу предлоге за унапређење положаја ромске националне мањине.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић рекла је да број притужби које стижу Поверенику указује на то да су Роми друштвена група која је најчешће дискриминисана по основу националне припадности и то у различитим областима: приликом запошљавања, образовања, поступцима пред органима јавне власти. Повереница је нагласила и да ће Повереник ускоро представити своје најновије истраживање о односу грађана и грађанки према дискриминацији, у коме ће јавност имати прилику да види како изгледа најновија слика друштва и перцепција грађана о томе које друштвене групе су најдискриминисаније и најмаргинализованије.

Подсетивши да је усвојен стратешки документ којим се уређују циљеви и мере за решавање проблема дискриминације Рома у различитим друштвеним областима, повереница Јанковић је нагласила да институција Повереника подржава доношење таквих стратешких докумената, али уз упозорење да се они морају и примењивати.

Директор ГИЗ Србија Герхард Сипел подсетио је да се у извештају ЕУ из новембра 2015. године може прочитати да Србија мора даље да спроводи мере против дискриминације на ефикасан начин и да мора да се поспешује једнакост и интеграција лица и група које су маргинализоване и посебно угрожене. Према његовим речима, ту је напоменуто да Стратегија за борбу против дискриминације даље мора да се спроводи и да се притом, продуктивност Повереника и институција морају подржати.

Рад Повереника за заштиту равноправности на сузбијању дискриминације ромске националне мањине представили су помоћница поверенице Косана Бекер и саветник у стручној служби Повереника Реља Пантић.

О положају Рома и Ромкиња говорили су и Витомир Михајловић из Националног савета ромске националне мањине, Осман Балић из Сталне конференције ромских удружења грађана – Лига Рома, и Славица Васић из Ромског женског центра Бибија.

  • diskriminacija-roma
Print Friendly, PDF & Email
back to top