Међународна конференција Једнаки у различитости

Повереница Бранкица Јанковић представила је рад институције Повереника за заштиту равноправности на дводневној међународној конференцији Једнаки у различитости, која је одржана у Сарајеву поводом обележавања двадесетогодишњице постојања Омбудсмана за људска права у Босни и Херцеговини.

Говорећи на панелу о улози националних институција људских права у спречавању дискриминације и осигурању права мањина, повереница је истакла велику улогу независних институција у заштити права мањина, као и значај рада на промоцији различитости и разбијању предрасуда и стереотипа.

Повереница је истовремено нагласила значај остваривања социјалних и економских права и истакла да су раздобља кризе, неизвесности и тешкоћа управо оно време када долази до систематских кршења тих права.

У таквим околностима улога наших институција у борби за остваривање економских и социјалних права и елиминисање дискриминације је посебно важна. Јер ако погледамо претходнем, али и важеће стратегије деловања свих наших институција, без разлике ћемо уочити да раширено сиромаштво, велика незапосленост становништва и његова друштвена искљученост као и дискриминација која произилази из такве ситуације, представљају главне изазове са којима се наша друштва и ми као институције суочавамо, рекла је повереница Јанковић.

На конференцији су учествовали представници и представнице институција за заштиту људских права из Босне и Херцеговине, Хрватске, Турске, Словеније, Црне Горе, као и представници и представнице међународних институција.

Повереница Бранкица Јанковић најавила је и годишњу конференцију која ће се одржати 16. новембра у Београду у организацији Повереника за заштиту равноправности поводом Међународног дана толеранције.

opsta
Print Friendly, PDF & Email
back to top