Настављамо да унапређујемо положај свих националних мањина у Србији

Министарка државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) Ана Брнабић одржала је радни састанак са председницима националних савета националних мањина на ком су присуствовале и Повереница за заштиту равноправности, Бранкица Јанковић и в.д. директора Канцеларије за људска и мањинска права, Сузана Пауновић. Циљ скупа био је упознавање министарке Брнабић са представницима националних савета имајући у виду важну улогу коју ова тела имају у процесу очувања националног идентитета мањина и унапређења њиховог положаја.

„Једна од најзначајниjих активности која је реализована у области заштите националних мањина је усвајање Акционог плана за остваривање права припадника националних мањина, чије је доношење предвиђено у процесу приступања Србије Европској унији у оквиру преговарачког поглавља 23“, рекла министарка и нагласила да је веома важно  учешће националних савета у следећим фазама спровођења активности из Акционог плана.

Током састанка је истакнуто да су у плану измене Закона о заштити права и слобода националних мањина које ће се тицати прописивања могућности уписа податка о националној припадности припадника мањина у јавне исправе и њихове одговарајућe заступљености у јавном сектору. Министарство ће наставити рад на изменама Закона о националним саветима националних мањина које ће ићи у правцу јасног дефинисања овлашћења савета и смањења њихове прекомерне политизације. Посебан осврт биће дат финансијским аспектима овог прописа на сва три нивоа власти: републичком, покрајинском и локалном.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић захвалила се министарки на позиву на овај скуп и због могућности да се сарадња додатно унапреди. Она је истакла да је Србија прешла велики пут у области заштите права мањина, а похвалила је и спремност МДУЛС да решава проблеме у овој области.

„Припадници националних мањина суочавају се са одређеним облицима дискриминације, а посебно припадници ромске националне мањине“, истакла је Јанковић и истовремено истакла добру сарадњу са саветима националних мањина.

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права, Сузана Пауновић говорила је о активностима за спровођење Акционог плана за остваривање права припадника националних мањина и навела да АП живи у пракси. Директорка је рекла да ће до краја октобра извештај на ову тему бити представљен јавности, а истакла је и велику посвећеност Владе Србије у целом процесу, уз сарадњу како са националним саветима, тако и земљама чланицама ЕУ.

upoznavanje
Print Friendly, PDF & Email
back to top