Прва европска конференција посвећена мањинским и локалним медијма

Прва европска конференција посвећена мањинским и локалним медијима одржана је у циљу унапређења информисања мањинских заједница и интеркултуралног дијалога између мањинских заједница Европе и медија, као и разменe најбољих пракси у области издаваштва у току дигитализације и постојећих демографских друштвених промена.

Саветница у кабинету поверенице за заштиту равноправности Тамара Влашкалин рекла је на панелу “Европа и мањински медији” да су медији добар партнер овој институцији јер могу да допринесу борби против дискриминације и да негују културу разумевања између различитих културних, етничких, верских и других друштвених група.

Према подацима из Редовног годишњег извештаја Повереника за 2016. годину, 4,6 одсто од свих поднетих притужби у којима је наведено лично својство, односи се на област јавног информисања и медија. Ипак, примећујемо да се мањи број тих притужби односи на локалне и мањинске медије, рекла је Тамара Влашкалин.

Она је додала да, упркос честом извештавању у сензационалистичком маниру, постоји велики број новинара и новинарки који поштују антидискриминационе прописе, етичке вредности и Кодекс новинара, а Повереник сваке године расписује конкурс за Годишњу медијску награду за толеранцију којом жели да мотивише и подстакне медије да на коректан начин извештавају о забрани дискриминације и унапређењу равноправности.

Конференију су организовали Херор Медиа Понт, Гиацомелли Медиа, Центар за развој мањинских и локалних медија, Магyар Сзó, Асоцијација медија у сарадњи са МИДАС-ом и Факултетом за менаџмент.

Print Friendly, PDF & Email
back to top