Додела награде Дуга

У свечаној сали Скупштине града Београда уручена је четврта по реду Дуга награда која се додељује сваке године поводом 17. маја – Међународног дана борбе против хомофобије и трансфобије.

Добитник овогодишње награде за допринос борби против хомофобије и трансфобије и заштити и унапређењу људских права ЛГБТ особа у Србији у претходних годину дана је Александар Стојменовић, официр за везу са ЛГБТ заједницом Министарства унутрашњих послова Србије.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, која је такође била међу номинованима за награду у ужем избору, рекла је у поздравном говору да припадници ЛГБТ популације не траже „баш ништа друго осим права која сви имамо“. Она је нагласила да у Србији постоји добар законодавни оквир и да је доста тога урађено у добром правцу, али да је још много посла пред нама „јер нема оправдања за насиље и одбацивање“.

„Не верујем да данас има тако богатих друштава да се могу тек тако лако одрећи својих људи и богатстава само због тога што су ти људи другачије сексуалне оријентације. То је недопуство“, поручила је Повереница и истакла да је важно увидети да је неко нешто добро урадио и то наградити. Зато је награда „Дуга“ добар вид борбе против хомофобије и трансфобије.

Фото: ГСА

Print Friendly, PDF & Email
back to top