Саопштење поводом Међународног дана борбе против хомофобије и трансфобије

Поводом 17. маја, Међународног дана борбе против хомофобије и трансфобије, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић подсећа да је свака дискриминација, па и на основу сексуалне оријентације и родног идентитета забрањена законом и да се не сме толерисати.

И поред чињенице да су две Параде поноса и Транс прајд одржани без инцидената, као и да су теме посвећене поштовању права ЛГБТ особа присутније у јавности и да постоји известан напредак у побољшању положаја ове популације, чињеница је да су хомофобија и трансфобија и даље присутне у нашем друштву.

Повереница Јанковић истовремено још једном апелује на медије да о трансродним, трансполним, и свим особама другачије сексуалне оријентације извештавају без сензационализма и дискриминаторних ставова, да штите њихово достојанство и приватност и не употребљавају понижавајуће и увредљиве изразе. У појединим медијима је такво извештавање и даље пракса, и ово је прилика да још једном подсетимо на одговорност коју медији имају у обликовању ставова најшире јавности.

Print Friendly, PDF & Email
back to top