Безбедност и род у ванредним ситуацијама

Родни аспект је веома важан када говоримо о безбедности и смањењу ризика од елементарних непогода, рекла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић на стручном скупу “Безбедност и род у ванредним ситуацијама”, и истакла да је од непроцењивог значаја у таквим ситуацијама и благовремено, адекватно и тачно извештавање.

Повереница је указала колико је важан родни аспект када говоримо о безбедности и колико може утицати на смањење ризика од елементарних непогода и истакла да је, у сарадњи са Мисиом ОЕБС-а у Србији, објављен и приручник „Медији, род и извештавање у ванредним ситуацијама“.

Иако елементарне непогоде погађају целокупно становништво, оне могу имати различите друштвене последице на мушкарце и жене, као и на осетљиве групе, због разлика у степену рањивости и њихове социјалне искључености. Родне улоге, друштвене норме и неравноправност између мушкараца и жена имају утицаја на перцепцију и изложеност ризику, на способност одговора на ризик, али и на потенцијал за опоравак и обнову након елементарне непогоде, рекла је повереница Јанковић.

Шеф Мисије ОЕБС Андреа Орицио истакао је да има добру сарадњу са властима Србије и да се кроз скуп жели показати да ако се посвети већа пажња питању рода и учешћу жена, безбедност расте.

Морамо подизати свест не само у Србији, јер је и у свету доказано да када се родна димензија узме у обзир, безбедност и реакције су рационалније, јер су жене рационалније у ванредним ситуацијама, рекао је Орицио.

Државна секретарка у Министарству пољопривреде и животне средине Стана Божовић истакла је да су у све секторске политике укључене политике рода, а поплаве 2014. године показале су где се мора додатно радити.

У екстремним ситуацијама показало се да углавном страдају жене, поготово оне старије и са инвалидитетом, а раздвајају се и породице. Мушкарци имају обуке и позивају се у случају ванредних ситуација, али треба радити и на обуци жена, додала је Божовић.

Начелник Сектора МУП за ванредне ситуације Предраг Марић истакао је да је скуп једна од важних активности у писању савременијег законодавног оквира који се тичу ванредних ситуација, али и рада на терену.

На скупу су говорили и секретарка Европске женске експертске мреже за смањење ризика од природних непогода Катрин Промпер, новинар Милан Срдић, саветница за питања заштите животне средине у Мисији ОЕБС Оливера Зуровац Кузман, представница УНДП у Србији Нина Топић, докторанткиња Универзитета Хериот-Ват у Единбургу Мартина Егедушевић, ванр. проф. др Дорис Дамјановић са Института за просторно планирање Универзитета природних ресурса и животних наука у Бечу, правобранитељица за равноправност сполова Републике Хрватске Вишња Љубичић и доц. др Вања Роквић са Факултета за безбедност у Београду.

bezbednost
Print Friendly, PDF & Email
back to top