Завршено десето јубиларно такмичење у симулацији суђења у области дискриминације

Тим студенткиња „Драга Љочић“ са Правног факултета Универзитета у Нишу победник је десетог јубиларног  такмичења „Мoot Court“, симулације суђења у области заштите од дискриминације за студенте завршних година права, које организује Повереник за заштиту равноправности уз подршку Регистра интернет домена Србије РИНДС.  Друго место освојио је тим „Милева Марић Ајнштајн “ са Правног факултета Универзитета у Новом Саду, док је за најбољу говорницу проглашена Душицa Лaзић са Правног факултета Универзитета у Нишу. Ове године додељена је и специјална награда коју је понела Теодора Стевановић из тима „Милица Стојадиновић Српкиња“ са са Правног факултета Универзитета у Београду.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић честитала је награђенима и изјавила да је радује што генерације будућих правника и правница већ пуних десет година учествују на такмичењу, показујући тиме интересовање за усавршавањем у области заштите од дискриминације. То је веома значајно данас, у времену великих криза које представљају изазов за заштиту људских права, јер танка је линија између права и правичности, рекла је Јанковић. Она је напоменула да „Мoot Court“ ужива углед у правним круговима у целој Европи и захвалила се професорима и менторима који су спремали такмичаре.

“Moot court” је јединствено такмичење овог типа у Европи из области дискриминације и нaмeњeнo је студeнткињaмa и студeнтимa oснoвних и мaстeр студиja прaвa у Републици Србиjи са циљем да допринесе унапређењу равноправности. Састоји се од изради тужбе и одговора на тужбу, као и симулацијe расправе на рочишту на основу задатог случаја, који се ове године односиo на дискриминацију по основу осуђиваности у области рада и запошљавања. Судије финалног дела такмичења били су: бивша председница Уставног суда Боса Ненадић,  Вида Петровић Шкеро из Центра за правосудна истраживања, Тијана Шурлан из Уставног суда, Небојша Ђуричић из Форума судија Србије и директор фондације РНИДС Дејан Ђукић.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top