Врњачка Бања домаћин изложбе „Жене у културном наслеђу Србије“

Циљ ове изложбе је да подсети на то да су жене Србије подједнако заслужне као и мушкарци за цивилизацијски напредак наше земље и друштва, иако се често дешава њихове заслуге остану у запећку нашег колективног сећања, рекла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић на отварању изложбе „Жене у културном наслеђу Србије“ која је постављена у централном Бањском парку у Врњачкој Бањи.

Захваљујући се домаћинима из локалне самоуправе на гостопримству, повереница је рекла да су у прошлости жене углавном биле музе и инспирација мушкарцима сликарима, песницима, вајарима, али да је било и оних које су запамћене као бисери свог времена и чије стваралашво  морамо чувати и у данашње  време, у којем патријархат не посустаје.

Повереница је, заједно са амбасадором Велике Британије Едвардом Фергусоном, др Адамом Софронијевићем из Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“, представницима локалне самоуправе Врњачка Бања, Иваном Радићем и Јасном Трифуновић, директором Народне библиотеке „др Душан Радић“ Дејаном Лучићем и дугогодишњим фукнционером Црвеног крста Слободаном Дишовићем, обишла извор минералне воде „Слатина“ где се налази спомен плоча британским лекарима и болничаркама, као и вилу „Шумадија“ где је током Првог светског рата била смештена савезничка ратна болница.

На изложби је представљен део од око 200 дигитализованих докумената и радова који говоре о женском стваралаштву и правима у периоду од 1867. до 1973. године. Настала је у сарадњи Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“, Амбасаде Велике Британије и Повереника за заштиту равноправности. До сада је била постављена у више градова у Србији.

Print Friendly, PDF & Email
back to top