Упозорење поводом текстова о новим народним посланицама

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић констатује и упозорава да су текстови о новим народним посланицама у Скупштини Србије, који су данас објављени у појединим штампаним медијима и који се шире путем друштвених мрежа, непримерени, увредљиви и омаловажавајући, јер апострофирају физички изглед, а не стручне компетенције, способности и резултате њихoвoг рада. Због оваквог приступа, намеће се закључак да посланице немају ни стручних ни професионалних квалитета, већ да су се у скупштини Србије нашле захваљујући искључиво свом изгледу.

Овакво извештавање у супротности је са антидискриминационим прописима јер подржава предрасуде, обичаје и друштвене обрасце понашања који су засновани на стереотипним улогама полова. Повереница позива медије да поштују актидискриминационе прописе, да својим тeкстoвимa и прилозима развијају свест о родној равноправности и утичу на превазилажење родних стереотипа, предрасуда и дискриминације.

Повереница свим посланицама честита на избору и уверена је да ће оне својим деловањем ревитализовати демократију, бити истинске заговорнице људских права, родне равноправности и инклузивног и толерантног друштва које свима пружа једнака права и једнаке могућности.

Print Friendly, PDF & Email
back to top