СВЕТСКИ ДАН СЛОБОДЕ МЕДИЈА

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић честита Светски дан слободе медија свим новинарима и новинаркама у Србији и истиче да су слободни и независни медији кључна вредност сваког демократског друштва.

Слобода медијског изражавања не сме бити угрожена, јер је од изузетне важности за све грађане и грађанке и због тога је на држави обавеза и одговорност да те вредности очува и заштити. Недопустиво је да новинари и новинарке буду изложени насиљу, и неопходно је да им се омогући безбедан рад, јер нико не треба да буде у страху зато што обавља свој посао.

Истовремено, медији су моћна снага у сваком друштву и имају одговорност у борби против говора мржње, дискриминаторних изјава и сексистичких ставова, који у нашем јавном простору постају све чешћи. С обзиром да имају кључну улогу у обликовању ставова јавног мњења, професионално и одговорно информисање  уз стално унапређивање  стандарда извештавања који промовишу  толеранцију и међусобно уважавање, обавеза је свих који раде у медијима, закључује повереница.

Print Friendly, PDF & Email
back to top