Семинар за полицијске службенике и службенице

У Полицијској управи у Новом Саду, одржан је трећи по реду семинар и радионица под називом „Препознавања и реаговања на дискриминацију“, у организацији Повереника за заштиту равноправности и Мисије ОЕБС у Србији.

Полазници су били припадници саобраћајне и криминалистичке полиције, а повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић истакла је значај одржавања оваквог семинара за запослене у полицији, који су у свакодневној интеракцији са грађанима и грађанкама.
Предавачица на семинару, проф. др Ивана Крстић са Правног факултета Универзитета у Београду, указала је на међународне стандарде у области заштите од дискриминације, а проф. др Радомир Зекавица са Криминалистичко-полицијске академије представио је истраживање о односу полиције према дискриминацији спроведено 2014. и 2015. године у оквиру Министарства унутрашњих послова на више од 700 испитаника.

Радионицу „Појам и облици дискриминације“ водила је Косана Бекер, помоћница поверенице за заштиту равноправности, Маја Бјелош из Београдског центар за безбедносну политику представила је достигнућа родне равноправности у сектору безбедности, а Мартин Матијашевић са Факултета безбедности Универзитета у Београду указао је на комуникацијске аспекте у примени полицијских овлашћења, као и на посебно специфичне области рада полиције где је повећан ризик од дискриминације, као што је насиље у породици, рад са малолетницима, особама са инвалидитетом, ЛГБТ особама.

Print Friendly, PDF & Email
back to top