Семинар за полицијске службенике и службенице у Нишу

 

Повереник за заштиту равноправности и Министарство унутрашњих послова наставили су у Нишу серију семинара за полицијске службенике и службенице на тему препознавања и реаговања на дискриминацију.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић представила је службеницима и службеницама криминалистичке и саобраћајне полиције рад институције Повереника за заштиту равноправности и кроз примере из праксе илустровала најчешће случајеве дискриминације.

Начелник ПУ Ниш Нинослава Митића истакао је да је ово једна од првих иницијатива спроведених на територији Полицијске управе за Град Ниш и да је неопходно да семинар похађа што већи број припадника и припадница полиције.

Представник Мисије ОЕБС-а у Србији Стефан Вреденмарк указао је на тесну повезаност између концепта полиције у заједници и препознавања и реаговања на дискриминацију као проактивног приступа у решавању питања дискриминације унутар полиције, али и према грађанима и грађанкама.

Полазници су се упознали са међународним стандардима и механизмима заштите од дискриминације и праксом Европског суда за људска права кроз излагање професорке Правног факултета Универзитета у Београду Иване Крстић.

Помоћница поверенице Косана Бекер одржала је радионицу на којој су полазници и полазнице учили како да препознају дискриминацију, а представљени су и примери из праксе Повереника за заштиту равноправности који се односе на искуства у раду полиције.

Део семинара посвећен је представљању резултата истраживања „Однос полиције према дискриминацији“ проф. др Радомира Зекавице са Криминалистичко-полицијске академије у Београду.

У завршном делу семинара Маја Бјелош из Београдског центра за безбедносну политику представила је активности спроведене од 2000. године у остваривању родне равноправности у сектору безбедности, док је Мартин Матијашевић са Факултета безбедности Универзитета у Београду говорио о комуникацијским аспектима у примени полицијских овлашћења, као и о значају комуникације у превенцији појава дискриминације.

Пројекат је подржало Одељење за реформу полиције Мисије ОЕБС-а у Србији.

Print Friendly, PDF & Email
back to top