Састанак поверенице са представницима Покрета Опре Рома Србија

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, састала се са представницима Покрета Опре Рома Србија. Они су је упознали са детаљима трагичног догађаја у неформалном ромском насељу насељу на београдској општини Чукарица, када су прошлог петка од струјног удара шесторо деце и један мушкарац задобили тешке опекотине од којих је, нажалост, један дечак преминуо. Представници ове организације навели су да је ситуација изузетно тешка и да Роми и Ромкиње у овом насељу већ годинама живе у нехуманим условима.

Овај трагични догађај треба све да нас опомене да живот, достојанство и равноправност сваког грађанина, а нарочито детета, не смеју бити угрожени нити доведени у питање, због чега морамо много више урадити како би свако био у могућности да задовољи основне људске потребе,  истакла је повереница. Она је апеловала на хитно предузимање мера како би се становницима овог насеља обезбедили адекватни услови за живот, и најавила да ће тим поводом институција упутити надлежнима препоруке мера у складу са законом.

Ово такође треба да подстакне сваког од нас на већу хуманост, солидарност, и толеранцију, јер су Роми и Ромкиње и даље дискриминисани, искључени и маргинализовани у свим сегментима друштвеног живота, упркос помацима који евидентно нису довољни, закључила је Јанковић.

Print Friendly, PDF & Email
back to top