САОПШТЕЊЕ СА КОНФЕРЕНЦИЈЕ УН У ЖЕНЕВИ

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић учествовала  је  на дводневној регионалној конференцији „Популација и развој: Обезбеђивање права и избора“ у Женеви, на којој је говорила у оквиру тематске сесије „Неједнакости, социјална инклузија и права“.

Јанковић је, представљајући примере добре праксе из Србије, подсетила на усвојену иницијативу Повереника за заштиту равноправности којом су ослобођени пореза пружаоци социјалних услуга, што је једна од веома важних одлука Министарства финансија која је дала нови подстрек развоју сервиса подршке за кориснике услуга. Када је реч о унапређењу сексуалног и репродуктивног здравља, ради се и на проширењу листе контрацептивних средстава  како би била доступна свима, а важна је и упућена иницијатива да се производи за хигијену током менструације ослободе плаћања пореза на додату вредност или да се смањи стопа ПДВ-а на ове производе који су свакој жени у одређеном периоду живота неопходни.

Јанковић је рекла да ће Повереник за заштиту равноправности наставити да спроводи активности за унапређење и  заштиту људских права – право на достојанствен живот, право на слободу, заштиту од насиља и дискриминације, право на основну здравствену заштиту као и право на телесни интегритет. Она је такође подсетила и на неке од недавно спроведених активности у сарадњи са УНФПА, као што су „Позив на акцију“ против дискриминације старијих особа на регионалном, националном и локалном нивоу, као и кампања #бодирајт са циљем подизања свести о опасностима родно заснованог насиља у дигиталном окружењу.

Регионалну конференцију у Женеви организовали су Економска комисија за Европу УН и Регионална канцеларија Популационог фонда УН за Источну Европу и Централну Азију, поводом обележавања 30 година од одржавања прве Међународне конференције о становништву и развоју у Каиру (ИЦПД), на којој је 179 земаља потписало Програм акције, документ који је означио суштинску промену у начину разумевања питања у вези са становништвом и развојем. Делегацију  Републике Србије предводила је министарка за  бригу о породици и демографију Дарија Кисић Тепавчевић.

Print Friendly, PDF & Email
back to top