Саопштење поводом забране Поворке поноса

Повереница за заштиту равноправности оцењује да забрана одржавања Параде поноса због високог безбедносног ризика, најдиректније показује колико је висок степен хомофобије у Србији. Атмосфера страха, претње насиљем и бројни тешки облици дискриминације који су законом забрањени и кажњиви, достигли су кулминацију и постигли циљ оваквом одлуком.

Немоћ и неспремност државе да заштити Уставом гарантована основна људска права, укључујући и право на мирно окупљање и слободу говора, показују колико се мало учинило свих ових година на промовисању владавине права и културе мира и толеранције.

Сви у Србији треба да буду забринути због количине мржње, нетрпељивости и насиља над једном мањинском групом, нашим суграђанима и суграђанкама, јер колико сутра то може бити свако од нас. Повереница Невена Петрушић још једном пружа безрезервну подршку свим ЛГБТ особама и истиче да је на властима да ефикасно делују у спречавању дискриминације, а на свим грађанима и грађанкама да поштују људска права, јер је то и темељ и гарант сваког демократског друштва.

Print Friendly, PDF & Email
back to top