Саопштење поводом Светског дана социјалне правде

Поводом обележавања  20. фебруара, Светског дана социјалне правде, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић напомиње да је достизање вишег нивоа социјалне правде нераскидиво везано за побољшање економског статуса становништва.

 

И поред тога што је Влада Србије недавно објавила да је стопа ризика од екстремног сиромаштва у нашој земљи смањена, чак 25,7 одсто становника Србије је у 2017. години било у ризику од сиромаштва, док је проценат особа које живе у апсолутном сиромаштву 7,2 одсто. Кључни императив нашег друштва и свих одговорних актера треба да буде да се тај проценат свакодневно смањује, наглашава повереница и истиче да је неопходно направити заједничку стратегију којом би биле дефинисане све активности усмерене на смањење сиромаштва и незапослености, унапређење равноправности, борбу против дискриминације и поштовања људских права.

 

За остваривање друштва социјалне правде неопходне су промене у свим сегментима друштвеног живота, за шта је пре свега неопходна политичка воља али и стрпљење. Потребно је изменити Закон о социјалној заштити, Закон о финансијској подршци породици са децом и ојачати Центре за социјални рад у сваком могућем погледу. Повереница наглашава да је унапређење система образовања, које треба да буде доступно свима, једна од најважнијих ствари у том процесу.

 

Морамо заједно да радимо на побољшању квалитета живота, а једнак третман свих грађана и грађанки обавеза је и одговорност свих органа јавне власти. Србија је у протеклим годинама показала да је друштво солидарности и да као грађани можемо да направимо друштво у коме сиромаштво неће бити стигма и у коме ће сви бити равноправни, без обзира на своје имовно стање, поручује Јанковић.

Print Friendly, PDF & Email
back to top