Саопштење поводом Светског дана Рома

 

Поводом 8. априла, Светског дана Рома и у оквиру кампање „Месец ромског женског активизма“, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић састала се са представницама Женске ромске мреже.

Теме састанка биле су економско оснаживање Ромкиња, њихов положај у јавном и политичком животу, сузбијање и спречавање насиља у породици, као и разбијање стереотипне слике о припадницама ромске националне мањине.

Повереница Јанковић нагласила је да Светски дан Рома не сме да има само симболичан значај, него је добра прилика да се још једном упозори на изузетно тежак друштвени и економски положај ове националне мањине.

Забрињавајуће је да се, од укупног броја притужби које се односе на дискриминацију на основу националне припадности, највише односило на ромску националну мањину – готово свака друга. Оваква статистика понавља се из године у годину.

Посебно је забрињавајући однос појединих представника органа јавне власти према Ромима и Ромкињама, нагласила је повереница и додала да су честе притужбе где дискриминишу управо они на чију подршку ромска национална мањина треба да рачуна.

Такође, она је указала и на веома сложен проблем становања Рома, јер живот у неформалним насељима отежава приступ другим економским и социјалним правима, као што су образовање, запослење, здравствена заштита… Зато је неопходна промена односа друштва и предузимање адекватног низа мера као одговор државе, међу првима потпуно укључивање све ромске деце у образовни сиситем, којим ће се Ромима и Ромкињама обезбедити равноправан и достојанствен живот, закључила је повереница.

Print Friendly, PDF & Email
back to top