Саопштење поводом Светског дана детета

 

Поводом Светског дана детета, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић честита деци дан који је посвећен борби за њихова права.

Борба за права детета мора да буде свакодневна и у свим сегментима друштва, истакла је повереница и додала да су дискриминација и насиље над децом велики проблеми у свим транзиционим друштвима, па тако и у нашем.

Повереница напомиње да је велики број деце у Србији изложен различитим облицима дискриминације и насиља, пре свих деца са сметњама у развоју, деца са инвалидитетом и ромска деца. Они се често суочавају са реалним препрекама да остваре своја права и потенцијале и живе достојанственим животом.

Она је указала и на последње податке који показују да је насиље над децом веома раширено – од насиља у породици, школи, преко вршњачког, па све до дигиталног насиља. Зато су установе образовања, социјалног рада и здравства кључне за спречавање насиља над децом, а полиција и правосудни органи требало би правовремено да реагују кад год се насиље детектује.

На другој страни, чињеница која забрињава је да су и међу децом раширени дискриминаторни и стереотипни ставови и предрасуде. Зато је важно сузбити развијање оваквих ставова кроз процесе васпитања, образовања и инклузије, закључује повереница Јанковић.

Print Friendly, PDF & Email
back to top