Саопштење поводом Светског дана борбе против АИДС-а

 

У Србији и даље постоји изражена социјална дистанца према особама које живе са ХИВ-ом, а ХИВ позитиван статус често је узрок најразличитијих облика дискриминације, указала е повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић поводом 1. децембра, Светског дана борбе против АИДС-а.

Притужбе Поверенику за заштиту равноправности због дискриминације на основу здравственог стања налазе се у врху листе по бројности, рекла је повереница и подсетила на резултате ситуационог тестирања које је спроведено у више од 400 стоматолошких ординација, где су чак 63 ординације показале дискриминаторно понашање према особама које живе са ХИВ-ом.

Управо резултати овог ситуационог тестирања, као и притужба због упадљивог обележавања ове болести на корицама здравственог картона пацијента били су поводи за препоруку мера коју смо ове године упутили Министарству здравља, подсетила је Бранкица Јанковић.

Министарство здравља поступило је по препоруци, те су све здравствене установе у Србији добиле упутство које налаже да се подаци о ХИВ статусу пацијената и пацијенткиња уписују у складу са прописима о вођењу медицинске документације.

Стигматизација особа које живе са ХИВ-ом најчешће је резултат предрасуда и непознавања ове болести, тврди повереница и закључује да је изузетно значајна едукација здравствених радника како би се спречила дискриминацијa и обезбедила здравствена заштита особама које живе са ХИВ-ом под истим условима који важе за све.

Print Friendly, PDF & Email
back to top