Саопштење поводом Светског дана борбе против АИДС-а

Поводом 1. децембра, Светског дана борбе против АИДС-а, повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић упозорава да је у Србији и даље распрострањена дискриминација особа које живе са ХИВ-ом и АИДС-ом.
Од почетка ове године до сада чак петина од укупног броја притужби Поверенику поднета је због дискриминације на основу здравственог стања, а од тог броја око 50 притужби односи се на дискриминацију особа са ХИВ инфекцијом.
Ас Центар за оснаживање младих који живе са ХИВ-ом и АИДС-ом спровео је ситуационо тестирање у стоматолошким ординацијама, а резултат ситуационог тестирања био је да је око 50 ординација одбило да пружи услугу особама са ХИВ-ом. Против тих ординација су поднете притужбе Поверенику, а поступак је у току.
Светски дан борбе против АИДС-а обележава се од 1988. године. Овај дан је прилика да се у целом свету подигне свест о овој болести и подсети на оне који су преминули од последица АИДС-а. Такође, овај дан је прилика да се прославе успеси постигнути у повећању доступности лечења ХИВ инфекције у свету.

Print Friendly, PDF & Email
back to top