Саопштење поводом притужбе против Александра Мартиновића

Повереник за заштиту равноправности континуирано подржава све напоре да се унапреди положај ЛГБТ популације у Србији, јер се особе другачије сексуалне оријентације и даље суочавају са бројним проблемима у свакодневном животу, као и са говором мржње, насиљем, претњама. Због тога се овај независни орган, поред редовног поступања по притужбама, оглашава упозорењима и саопштењима, повереница и запослени/е учествују у различитим активностима и едукацијама, а све са циљем унапређења људских права ЛГБТ особа.

Када је у питању поступање у случају посланика Александра Мартиновића о чему су се последњих дана огласиле поједине невладине организације, саопштавамо да Повереник за заштиту равноправности поступа у складу са Законом и Уставом, који у члану 103. став 2. прописује да “народни посланик не може бити позван на кривичну или другу одговорност за изражено мишљење или гласање у вршењу своје посланичке функције”. То значи да посланика Мартиновића штити посланички имунитет и ова институција није, нити ће кршити највиши правни акт државе. Критика која имплицира излазак из оквира закона и Устава, представља притисак на рад наше институције.

Повереник никако не подржава увреде, омаловажавања или дискриминаторне изјаве, усмерене ка било којој маргинализованој групи или појединцу по било ком основу, укључујући и сексуалну оријентацију, а које износи било ко, па ни народни посланици. Повереник за заштиту равноправности, међутим, нема овлашћења да утиче на ред и понашање посланика и посланица на седницама Народне скупштине.

Подсећамо да је Повереник упутио допис Народној скупштини да се будућим изменама Пословника обезбеди поштовање начела забране дискриминације и да се уведе дисциплинска одговорност за непоштовање забране дискриминације.

Поштујемо све наше партнере и организације цивилног друштва, и сматрамо сваку аргументовану критику важном и корисном за наш рад. У исто време, још једном подсећамо да су надлежности Повереника за заштиту равноправности прецизно утврђене Законом о забрани дискриминације, што значи да радимо према тачно утврђеном поступку.

brankica jankovic opsta
Print Friendly, PDF & Email
back to top