Саопштење поводом Међународног дана борбе против насиља над женама

 

Поводом 25. новембра Међународног дана борбе против насиља над женама, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић истиче да данас жене све више пријављују насиље и да ова тема није више приватна породична ствар, већ један од највећих друштвених проблема. Ипак, број пријављених случајева и број жртава са смртним исходом значајно се повећава. Тако је прошле године забележено 27 случајева насиља са смртним исходом, а ове године, до новембра, убијено је најмање 33 жена.

Повереница указује да је неопходно што пре приступити изменама законских решења како би се створили услови да се у пуној мери примени Конвенција Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици, тзв. Истанбулска конвенција. Такође, потребна је и доследна и континуирана политика кажњавања починилаца кривичног дела насиља у породици.

Свако ублажавање и релативизовање проблема насиља над женама неће допринети борби против овог озбиљног проблема због чега смо сви као друштво у обавези да активно доприносимо у његовом решавању, сматра Бранкица Јанковић.

Медији имају важну улогу у друштву у освешћивању и спречавању насиља над женама, медијски садржаји директно обликују ставове грађана и грађанки у Србији. Управо зато што медији имају пресудну улогу у формирању јавног мњења, на њима је одговорност и задатак да кроз своје извештавање заштите жртву и недвосмислено поруче да је насиље над женама кривично дело за које је предвиђена санкција, закључује повереница.

Print Friendly, PDF & Email
back to top