Саопштење о најављеним изменама Закона о раду у вези са трудницама и породиљама

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић поздравља најављене измене Закона о раду, којима ће бити омогућена већа заштита трудница и породиља и створени бољи услови за усклађивање професионалних и породичних обавеза.

Дискриминација трудница и мајки у нашој земљи је готово свакодневна појава, а у прилог томе говори и податак да је за само два месеца ове године, Поверенику за заштиту равноправности поднето 16 притужби које се односе на породиље и труднице. Најчешћа ситуација која се наводи, јесте управо непродужавање уговора о раду на одређено време.

Према оцени поверенице, предложена измена према којој би се уговор о раду трудници или породиљи продужио до истека коришћења права на одсуство, створиће се услови да се стане на пут дискриминацији ове осетљиве групације, али и послодавцима да постану свесни своје одговорности, а не да злоупотребљавају и сакривају се иза законских прописа. Такође, повереница подсећа да је предлог који подразумева паузу за дојење детета, стандард који увелико постоји у земљама Европске Уније.

Зато ће ове измене на конкретан начин допринети не само подизању наталитета о чему се у Србији говори већ годинама, већ и унапређењу положаја жена, промовисању родне равноправности и политике једнаких шанси за све, закључује повереница Невена Петрушић.

Print Friendly, PDF & Email
back to top