Роми у Републици Србији – изазови дискриминације

У околностима у којима смо сви заједнo већ годину дана суочени са епидемијом вируса КОВИД 19, проблеми ромске заједнице постали су још видљивији, рекла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић на представљању извештаја „Роми у Републици Србији: изазови дискриминације“ невладине организације Праксис.

Роми и Ромкиње и даље су маргинализовани и суочени са великим тешкоћама у свим сегментима живота, а један од највећих проблема је висока стопа сиромаштва. Роми су често изложени отвореном и распрострањеном говору мржње, а дискриминација према Ромима највише је изражена у области образовања, запошљавања, здравствене заштите и становања – рекла је повереница.

Она је подсетила на истраживање које је Повереник за заштиту равноправности спровео у сарадњи са немачком организацијом за међународну сарадњу (ГИЗ), према којем  анкетиране Ромкиње и Роми сматрају да су им ускраћена права и услуге само зато што су Роми, али оно што охрабрује је податак да 88% анкетираних препознаје образовање као најважније за остваривање равноправног положаја у друштву, што само потврђује чињеницу да треба радити на едукацији ромске деце и младих и њиховој пуној инклузији у све сегменте друштва.

Повереница је нагласила да је много изазова на путу подизања свести наших грађана о томе колико је дискриминаторско понашање штетно, и да су Роми грађани и грађанке ове државе којима припадају иста права, као и свих других чланова нашег друштва.

Print Friendly, PDF & Email
back to top