Равноправност на делу на Београдском маратону

Акцијом „Равноправно до циља“ одржаном у оквиру 30. Београдског маратона, Повереник за заштиту равноправности по шести пут је пружио је подршку особама са инвалидитетом у борби против дискриминације. Више од 500 грађана који су посетили штанд повереника имало је јединствену прилику да се кроз дружење са спортистима са инвалидитетом упозна са конкретним препрекама на које они наилазе, а кроз попуњавање анкете и разговор са повереницом за заштиту равноправности и запосленима, да се информишу о раду институције Повереника, као и како се борити против дискриминације.

Повереница Бранкица Јанковић је истакла да у Србији живи велики број грађана који немају исте стартне позиције и шансе и који се сусрећу са великим бројем препрека у друштву како би постигли пуну равноправност. Те баријере су различите, почев од архитектонских па до свих других на које наилазе у свакодневном животу. Ипак, ситуација се полако поправља и како они сами кажу, боља је него претходних година. То значи да морамо да наставимо да радимо на томе и да сви надлежни органи, али и ми као грађани можемо да учинимо по мало како би подсетили на те препреке, изјавила је повереница. Она је додала да постоје проблеми код пуног укључивања деце са инвалидитетом у друштво и образовни систем, као и недостатак адекватне подршке у образовним установама, док млади са инвалидитетом имају велики проблем при запошљавању и поред помака у законским решењима који уређују ово питање.

Акцији су присуствовали наши познати спортисти, међу којима су медаљама овенчани параолимпијци Борислава Перић и Драженко Митровић, освајачица сребрне олимпијске медаље у Рију теквондисткиња Тијана Богдановић, са тренером Драганом Јовићем, као и бројни други спортисти са инвалидитетом који су учествовали у трци задовољства. Гост манифестације био је и Мајкл Уехара, заменик шефа мисије ОЕБС-а у Србији.

Догађај је завршен када је почела Трка задовољства у којој су учествовали спортисти са инвалидитетом, наши гости, запослени у институцији повереника и многи други грађани који су им пружили подршку.

Пројекат „Равноправно до циља“ је одржан шести пут заредом, у организацији Повереника за заштиту равноправности у сарадњи са Спортским савезом особа са инвалидитетом.

Print Friendly, PDF & Email
back to top