Представљен Приручник за медије “Борба за равноправност”

Поводом 10. децембра Међународног дана људских права, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић са својим тимом, представила је Приручник за медије “Борба за равноправност”, а израду публикације подржала је Мисија ОЕБС-а у Србији.

Повереница је рекла да циљ Приручника за медије није да буде уџбеник, него алат и помоћ свим новинаркама и новинарима који извештавају о темама у области људских права, заштите од дискриминације и промоцији толеранције.

Она је нагласила да медији имају изузетно значајну улогу у креирању јавног мњења, да новинари углавном извештавају на адекватан начин иако је ситуација далеко од идеалне јер ове теме још увек нису довољно заступљене у нашим медијима, те је изразила наду да ће приручник допринети бољем извештавању и смањењу дискриминације у медијима.

Верујемо да нико не жели да спроводи дискриминацију, да некога увреди или повреди. Мислим да новинари понекад просто не знају које речи да користе када говоре о некој групи. Ми без медија не бисмо могли да обављамо свој посао, јер када се не поступа по препоруци поверенице, ми о томе обавештавамо јавност у складу са Законом, рекла је повереница Јанковић.

Шеф Мисије ОЕБС у Србији Андреа Орицио истакао је да медији имају кључну улогу у подизању свести о дискриминацији и да су управо они ти који треба да имају водећу улогу у јачању друштва у коме нема места дискриминацији.

Орицио је додао да је приручник још један пример сарадње Мисије ОЕБС-а и поверенице у промоцији поштовања људских права, толеранције, равноправности разноликости.

Професор Факултета политичких наука Веселин Кљајић рекао је да се вредност демократског друштва огледа у неговању људских права и да приручник представља карику која је недостајала у законском систему који се односи на медије.

Сведоци смо да се и медији веома често налазе у улози дискриминатора и да често могу стварати понижавајући или увредљив садржај, рекао је Кљајић и нагласио да ће приручник увести као обавезну литературу својим студентима на трећој и четвртој години факултета и на мастер студијама.

Истраживачица и једна од ауторки публикације Татјана Јакоби упозорила је да велики број медија крши Кодекс новинара не само у оним деловима који се односе на ширење стереотипа, већ и на ширење мржње, али да сви морају знати да се танка линија између слободе говора и говора мржње не сме прелазити.

Она је додала да информисаност новинара и новинарки о извештавању о овако осетљивим темама не сме бити обавеза само оних који раде рубрике које се баве политиком или друштвом, него свих, јер дискриминаторног извештавања има и у другим областима, као што су економија, спорт…

Професорка Правног факултета у Београду Ивана Крстић представила је више инструмената којима се прокламује начело једнакости и забрањује дискриминација на међународном плану. Она је објаснила да су ти инструменти донети под окриљем Уједињених нација, Савета Европе или Европске уније, те се разликују европски и универзални инструменти.

Циљ Приручника „Борба за равноправност“ јесте да се медијима учини приступачним домаћи и међународни антидискриминациони оквир, да буде водич свим новинарима и новинаркама које се баве темама равноправности и недискриминације, уз информације о начинима поступања и примере из праксе Повереника за заштиту равноправности, али и Европског суда за људска права. Публикација садржи ‘Речник толеранције’, односно листу антидискриминаторних, родно сензитивних и мање познатих термина са објашњењима.

Ауторке приручника су повереница Бранкица Јанковић, проф. др Ивана Крстић, Антигона Андонов и Татјана Јакоби.

Print Friendly, PDF & Email
back to top