Представљен приручник за прекршајне судије

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић представила jе „Приручник за примену антидискриминационог прекршаjног права“. Приручник  се фокусира на специфичности постојеће прекршајноправне заштите од дискриминације и улогу Повереника у заштити равноправности пред прекршајним судовима. Повереница истиче да овај приручник представља важан инструмент правне заштите од дискриминације.

„Ради се о прекршаjноправноj заштити. Поред подизања свести jавности, кроз сузбиjање стереотипа, подстичемо да се прекршаjно-правна заштита више примењуjе. Oваj приручник jе први ове врсте, и њиме почиње антидискриминационо прекршаjно право“, рекла jе Петрушић.

На представљању у „Палати Србија“ она је навела да се овим приручником заокружуjе првих пет година рада институциjе Повереника за заштиту равноправности.“Mи пет година марљиво радимо на остваривању важне мисиjе, да се jош бржим темпом сузбиjа дискриминациjа и да сви разумеjу колико jе то штетна и опасна поjава“, рекла jе повереница Петрушић.

Председник скупштинског Oдбора за људска и мањинска права и равноправност полова Mехо Oмеровић рекао jе да jе повећање нивоа знања професионалаца, у конкретном случају прекршајних судија, важан предуслов за спречавање дискриминациjе. Aлександар Илић из Прекршаjног апелационог суда нагласио jе да jе приручник своjеврстан легат коjи оставља повереница Невена Петрушић, којим ће се наше судиjе едуковати у смислу примене антидискриминационог права. Директор УСАИД-овог Проjекта за реформу правосуђа и одговорну власт Лоренс Ветер, који је помогао израду приручника, истакао jе да тај документ представља одличан интрумент и алат који може значајно допринети поштовању принципа једнакости, сузбијању дискриминаторског поступања и стварању једнаких могућности за уживање гарантованих права и слобода.


PDF Приручник за примену антидискриминационог прекршаjног права Преузми


Print Friendly, PDF & Email
back to top