Представљање годишњег извештаја Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републикe Србије

Годишњи извештај о раду Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије представљен је на скупу одржаном 16. септембра у Палати Србија.
Скуп је отворила директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић. Присутним учесницима се потом обратио Лука Бјанкони, шеф политичке секције Делегације ЕУ у Србији, Невена Петрушић, повереница за заштиту равноправности, Срђан Мајсторовић, заменик директора Канцеларије за европске интеграције и Ивана Ћирковић, директорка Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом.
Повереница за заштиту равноправности је у свом обраћању истакла да постоји добар правни амбијент и инструменти за остваривање равноправности, који су усклађени са стандардима у европским законима, али да је пред нама заједнички задатак да градимо антидискриминациону праксу. Нагласила је да људска права нису луксуз, да их не треба тако посматрати, већ да треба радити на њиховој промоцији и промоцији идеја равноправности и једнакости. Посебно је истакла значај који Стратегија превенције и заштите од дискриминације има у промени друштвене свести, а као кључни недостатак у борби против дискриминације навела је недостатак механизама за њено праћење. Важност Стратегије и доношење Акционог плана за њено спровођење, нагласио је и експерт Дејан Миленковић. О унапређењу положаја Рома говорио је Драгољуб Ацковић, заменик директорке КЉМП, док су остале резултате рада Канцеларије представили Зорица Новаковић, Снежана Тркуља и Милош Маројевић.
На крају скупа, присутнима су се обратили и Ђанфранко Д’Ерамо, вођа тима пројекта „Имплементација антидискриминационих политика у Србији“, као и Мирјана Докмановић, експерткиња пројектног тима.

Print Friendly, PDF & Email
back to top