Повереница у Зајечару са представницима цивилног друштва поводом Међународног дана људских права

Упркос томе што ове године Међународни дан људских права обележавамо у сенци пандемије, не смемо дозволити да падне сенка на поштовање и остваривање људских права, ни у овом ни у било ком времену, јер таква сенка прекрива  достојанство сваког појединца – човека, жене, детета, рекла је  повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

Она је нагласила да смо и као појединци и као друштво суочени са глобалним позивом на буђење да објединимо снаге и створимо нову визију бољег, просперитетнијег, стабилнијег и безбеднијег света, у којем нико неће бити остављен по страни.  Без обзира на тежину ситуације у садашњем тренутку, имамо искуства са тешким временима и имамо и сада прилику да покажемо приврженост универзалним принципима равноправности али и појединачну намеру да покажемо више разумевања, толеранције и солидарности.

У сусрет дану људских права, Јанковић је у Зајечару разговарала са представницима организација Друштво Рома-Зајечар и Тимочки омладински центар, у оквиру традиционалних посета поверенице некој општини или граду, како би симболично показала да су сви грађани и грађанке равноправни и да су институцији једнако важни.

Током састанака са представницима Друштва Рома-Зајечар повереница је истакла да су се Роми и Ромкиње суочавали и пре пандемије са великим потешкоћама, као што је висока стопа сиромаштва, живот у неформалним условима и нестандардизованим насељима а да је још теже постало током пандемије. Већини деце ромске националности током пандемије, услед недостатка услова, онемогућено је праћење наставе на даљину због чега је институција повереника током ванредног стања поднела неколико препорука мера. Повереница је указала на негативан утицај дискриминације на друшво, да је дискриминација претња демократији а представнике удружења позвала је да охрабре људе из своје околине да пријаве дискриминацију.

Повереница је у Тимочком омладинском центру учествовала и на Wебинару “Смањење неједнакости у друштву у контексту смањења дискриминације по свим основама” где је говорила о Циљевима одрживог развоја УН. Она је истакла да само заједнички рад свих актера, укључујући и приватни сектор, води ка остваривању циљева, јер смо се ми као држава обавезали на поштовање универзалног принципа да ни један човек не сме бити заборављен стављен иза и изван општег напредка.

Print Friendly, PDF & Email
back to top