Повереница разговарала са министром правде Николом Селаковићем

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић састала се са министром правде Николом Селаковићем, први пут након избора. Министар и повереница разговарали су о унапређењу законодавног оквира и мера у циљу побољшања заштите маргинализованих и мањинских група у Србији.

Селаковић и Јанковић су се усагласили да и даље постоје случајеви, не само у правосуђу, већ и у целом друштву где због различитих околности долази до неравноправног положаја, како између самих грађана, тако и између грађана и институција. Они су истакли да са друге стране долази и до ситуација у којима постоји злоупотреба права од стране самих грађана или носилаца одређених функција у друштву у односу на државу и њене институције.

Повереница Јанковић је нагласила важност што хитнијег доношења Закона о бесплатној правној помоћи, који би на најделотворнији начин омогућио свим грађанима и грађанкама да равноправно остварују право на бесплатну правну помоћ.

Током разговора, министар Селаковић је истакао већи допринос заштити грађана и грађанки пред судовима, према новим законским решењима која су прописана усвојеним Законом о заштити права на суђење у разумном року. Овај закон, како је навео министар, Савет Европе оценио је као један од најбољих закона те врсте у овом делу Европе, који ће свакако допринети повећању одговорности носилаца правосудних функција и ефикасности правосуђа.

Једна од тема састанка било је и унапређење ефикасности и делотворности у пружању породичноправне и кривичноправне заштите од насиља у породици. Министар Селаковић предложио је да Повереник за заштиту равноправности у својству посматрача учествује у радној групи коју је министарство оформило након трагичних случајева у којима су страдале жене, жртве насиља у породици. Представник Повереника, на тај начин моћи ће да допринесе побољшању законских решења која се планирају у овој области.

На крају састанка, Јанковић и Селаковић разговарали су и о најважнијим решењима предвиђеним Нацртом грађанског законика, посебно оним који се односе на ЛГБТ популацију, као и сурогат мајчинство.

Састанку у министарству правде присуствовале су и шефица Кабинета Антигона Андонов и самостална саветница Марија Зарић, као и шеф Кабинета Никола Савић и саветница за медије Милица Вучковић.

Print Friendly, PDF & Email
back to top