Повереница обишла мигранте у Прешеву

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић била је данас у Прешеву како би се на лицу места уверила у ситуацију са мигрантима који свакодневно из Македоније улазе у Србију са циљем да оду у земље ЕУ.

Повереница је у четвртак пре подне испред полицијске станице у Прешеву затекла око 200 миграната који су чекали да прођу кроз даљу процедуру, и разговарала са њих тридесетак. Сви они тврде да у Србији нису доживели непријатности и да нису били дискриминисани ни по једном основу, као и да нису приметили да је неко покушао да их превари и напротив, кажу да добијају помоћ од локалног становниства.

„Људи из Црвеног крста раде јако озбиљно свој посао, дају им помоћ и деле храну, а присутни су и Лекари без граница који мигрантима пружају прву медицинску помоћ док озбиљније случајеве шаљу у локални Дом здравља са којим кажу да имају добру сарадњу. Локални координатор Црвеног крста Амет Алими нам је рекао да донатори достављају пакете хране као и да је локално становништво спремно да пружи и хигијенску подршку мигрантима, посебно женама и деци“, рекла је повереница Јанковић.

Мигранте које је повереница за заштиту равноправности данас затекла у Прешеву су углавном из Сирије, али има људи и из Ирака, Еритреје.

„Оно на шта се мигранти жале пре свега је спорост администрације у полицији, али полиција се са своје стране држи процедуре која захтева обраду података миграната. Сви мигранти су у Србији у транзитну јер им је крајње одредиште, како су нам рекли, Немачка, Белгија, Данска“, додаје повереница.

Повереница Бранкица Јанковић је у Прешеву разговарала и са локалним представницима Комесаријата за избеглице и Координацоног тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу. Такође је обишла објекат који се адаптира како би постао прихватни центар за мигранте, с обзиром да надлежни очекују да ће се њихов број повећавати. Обишла је и железничку станицу са које два пута дневно мигранти из Прешева иду ка северу Србије и даље ка земљама Европске уније.

Повереница је истакла да оно што је данас видела и чула у разговору са мигрантима и представницима Црвеног крста и других служби не указује да постоји и један облик дискримкинације миграната, али да ће ситуацију наставити да прати и убудуће.

Print Friendly, PDF & Email
back to top