Повереница на скупу „Значај неформалних парламентарних група“

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић учествовала је на скупу „Значај неформалних парламентарних група“ на којем су представљане Група за оснаживање особа са инвалидитетом и Женска парламентарна мрежа (ЖПМ), које представљају важне примере модерног парламентарног деловања у сарадњи са организацијама цивилног друштва.

Јанковић је указала да је Повереник за заштиту равноправности од почетка подржао Пројекат   Јачање политичког учешћа особа са инвалидитетом у Србији, као и формирање сталне парламентарне радне групе која се бави питањима права особа са инвалидитетом.

Повереница је рекла да, када је реч о тој осетљивој групи и њиховим правима, учињен велики помак, али да предстоји још много посла, нарочито уи области образовања, безбедности, рада и запошљавања, социјалне и здравствене заштите.

Током дискусије, повереница Јанковић је истакла да је упутила иницијативу Министарству правде за измену Кривичног законика, члан 179, којим је прописано кривично дело обљубе над немоћним лицем, која је усвојена и обухваћена Нацртом Закона о изменама и допунама Кривичног законика.

Наш предлог је био да се изједначи висина запрећене казне са висином запрећене казне код кривичног дела силовања или да се казна повећа, рекла је Јанковић.

Учесницима су се обратиле и председавајућа Групе за оснаживање особа са инвалидитетом, посланица Весна Ракоњац, представница ЖПМ, посланица Миланка Јефтовић Вукојчић, директорка Пројекта Јачање политичког учешћа особа са инвалидитетом у Србији Гордана Рајков и други.

skup-osi
Print Friendly, PDF & Email
back to top