Повереница на отварању скупа Европске универзитетске алијансе

Евидентан је напредак у примени принципа родне равноправности у високошколским и научним институцијама, али су жене и даље недовољно заступљене на руководећим позицијама, због чега је важно интензивирати овај процес, рекла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић на отварању скупа Европске универзитетске алијансе Circle U који се одржава поводом израде заједничког плана за родну равноправност у просторијама Ректората Универзитета у Београду.

Јанковић је рекла да институција Повереника има добру сарадњу са Ректоратом у области унапређења родне равноправности и оценила да је израда заједничког плана институција чланица алијансе важна за боље разумевање значаја ове теме и промену начина размишљања унутар академске и научне заједнице. Као пример добре праксе, повереница је навела усвајање Правилника о превенцији и заштити од сексуалног узнемиравања на Универзитету у Београду који између осталог предвиђа и именовање лица одговорних за родну равноправност и сузбијање других облика дискриминације на факултетима, а које су обучавали представници Повереника.

Када је реч о учешћу жена у науци, повереница је истакла да је интересовање девојака за техничко образовање у констатном порасту, као и да је Србија на трећем месту у Европи по уделу студенткиња у ИКТ, што показује да се мењају стереотипни погледи на образовање и каријеру. Јанковић је напоменула и да је на препоруку Повереника САНУ изменила Статут којим је сада предвиђено да су приликом избора нових дописних чланова одељења Академије дужна да воде рачуна о равноправности полова.

Поред универзитета из девет земаља, Европске универзитетске алијансе Circle U окупља и партнерске институције из области науке, здравства, бизниса, културе, јавне управе и цивилног друштва.

Print Friendly, PDF & Email
back to top