Повереница на конститутивној седници Савета за права детета

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић учествовала је на конститутивној седници Савета за права детета и најавила Посебан извештај о дискриминацији деце, који треба да буде представљен у Парламенту уочи  Светског  дана детета.

Повереница је истакла да ће институција на чијем је челу пружити сваку врсту помоћи Савету, посебно нагласивши да је преведен Општи коментар бр. 25 Комитета УН о правима детета у вези са дигиталним окружењем.

Ми одрасли треба да упозоримо децу да интернет поред радости, може да им донесе и тугу и озбиљне проблеме, рекла је повереница.

Повереница је исказала уверење, да ће се Савет посебно бавити питањима дигиталног окружења, његовим изазовима, као и предностима.

Она је поздравила рад на измени и допуни породичног закона и рекла да треба интензивирати рад, нарочито у делу који се односи на заштиту права детета, односа родитеља и деце.

Залажемо се за промене у погледу забране физичког кажњавања и употребе силе, као васпитног метода, истакла је повереница.

Потребно је да омогућимо неограничено право да дете искаже мишљење у сваком поступку које се тиче његових права, без обзира на узраст, закључила је повереница.

На седници,  члановима Савета обратили су се и министар за бригу о породици и демографију Радомир Дмитровић, председник Савета за права детета, државна секретарка у Министарству за бригу о породици и демографију Милка Миловановић Минић, професорка Славица Ђукић Дејановић, специјална саветница премијерке Србије за спровођење Агенде 2030, као и Дејана Костадинов, директорка УНИЦЕФ за Србију.

Print Friendly, PDF & Email
back to top