Повереница на конференцији Секције жена Синдиката образовања Србије

Школа је важан фактор у процесу успостављања система вредности код младих, али се овај систем вредности гради и у другим институцијама. Нико није и не може бити сам у овој борби, посебно не наставници у школама, који због обиља административног посла често не могу да посвете и више времена својим ђацима, а неретко су и сами изложени различитим видовима насиља и дискриминације, казала је Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности у уводном обраћању на конференцији у организацији Секције жена Синдиката образовања Србије.

Повереница је истакла да се управо у систему образовања одражавају сви друштвени проблеми који се у перспективи само увеличавају уколико се правилно и свеобухватно не решавају. Према пракси Повереника, жене се издвајају као најдискриминисанија друштвена група у различитим областима, нарочито на тржишту рада, а повећава се број притужби у области рада и запошљавања поднетих на основу чланства у политичким, синдикалним и другим организацијама.

Без обзира на појединачне решене случајеве, било би добро да нам се синдикати више обраћају у име својих чланова јер појединци често имају страх да пријаве дискриминацију. То би утицало на откривање и на санкционисање већег броја повреда права, а допринело би и унапређењу положаја и заштите свих запослених имајући у виду да би били охрабрени и боље информисани о механизмима заштите од дискриминације, закључила је Јанковић.

Повереница подсећа да се према истраживању из 2021. године FemPlatz-а „Положај жена у синдикатима у Србији“ преко 66 одсто испитаница слаже да синдикати адекватно штите права запослених жена. Међутим, учеснице истраживања су навеле да је потребно жене више укључити у рад синдиката и подстицати њихов активизам што би допринело бољем сагледавању проблема запослених жена и побољшању њиховог положаја.

Током дводневне конференције којој је присуствовало око 30 чланицa Секције из целе Србије, представљено је истраживање о положају жена у синдикату, а поред изазова и актуелних проблема у просвети, неке од главних тема биле су и родна равноправност и насиље над женама.

Print Friendly, PDF & Email
back to top